Sjöviks Bibliotek

Biblioteket ligger i gamla stationshuset mitt i byn. Det är ett bibliotek som ska erbjuda medier och verksamhet utifrån lokala invånares önskemål. Det betyder att du har stor möjlighet att påverka bibliotekets. Har du önskemål om program eller medier kontakta personalen.

Öppetider

Öppet med personal:

Torsdag: 16–19

Du kan få tips om böcker, reservera böcker eller ställa frågor. Du kan registrera dig till Meröppet.

Meröppet:

Måndag: 6–22
Tisdag: 6–22
Onsdag: 6–22
Fredag: 6–22
Lördag: 6–22
Söndag: 6–22

Totalt är biblioteket tillgängligt 75 timmar i veckan. Det är det minsta biblioteket i Sverige med Meröppet. Du kan få meröppet behörighet på ditt bibliotekskort om du är över 18 år. 

Du kan ordna möten med din förening, arbeta eller studera, läsa sagor för barnen eller sitta ner och läsa senaste numret av en tidskrift. Dessutom låna och lämna tillbaka i självbetjäningsautomaten.

Du vet väl om att du kan låna om och reservera på nätet: Bibliotek.lerum.se

Utbud

Barnavdelningen

Eftersom det är viktigt att satsa på barnen har barnavdelningen en central placering i biblioteket. Där hittar du bilderböcker, läsa lättböcker, kapitelböcker, hästböcker och mycket annat. På biblioteken i Lerums kommun finns böcker för att särskilt träna små barns språk ”Språktåget”. Sjövik har en liten hylla. Behöver du andra böcker som rekommenderas i Språktåget kan materialet reserveras via nätet eller prata med personalen.

Vuxenavdelningen

Du kan låna romaner, faktaböcker, deckare, tidskrifter och ljudböcker. Faktaböcker finns om bland annat trädgård, kokböcker, resehandböcker och lokal litteratur om Sjövik. Saknar du ett ämne kan du lägga inköpsförslag via bibliotekets webbplats under kontakt, eller prata personalen i Sjövik.
https://bibliotek.lerum.se

Läsa på olika sätt

Har du ett läs hinder så finns det talböcker, det vill säga böcker inlästa av Myndigheten för tillgängliga medier MTM. Det finns också lättlästa böcker för vuxna och böcker med extra stor stil.

Talböcker för dig som har svårt att läsa tryckt text finns också i appen Legimus. För att använda den behöver du en särskild inloggning. Kontakta personalen om du behöver detta.

”Det lilla biblioteket med det stora utbudet”

Biblioteket är litet, 94 kvadratmeter, och det betyder att utbudet är begränsat men du kan beställa från de andra biblioteken i Lerums kommun. Sök i katalogen bibliotek.lerum.se
Beställ det du vill ha och få det levererat till Sjövik. Att reservera kostar inget.

Du kan också fjärrlåna böcker från något annat bibliotek i Sverige och då kostar det 10 kronor. Du hämtar din beställning i Sjövik.

På bibliotekets webbplats kan du se aktiviteter, söka efter media, göra inköpsförslag, reservera och göra omlån samt läsa om hur du använder bibliotekens e-media.

Det finns tidskrift/tidningstjänsten Pressreader, filmtjänsten Cineasterna samt ljud och e-böcker. Du använder allt detta med ditt bibliotekskort och pinkod.

Arrangemang

”Vad gör din granne” är en populär föreläsningsserie där en invånare i Sjövik berättar om något spännande och överraskande som de arbetar med. Övriga program är tillexempel: ”Vi pratar om…” en serie där vi tar upp ämnen som besökare önskat ofta med en kort intro av en kunnig på området. Det ordnas också musikkvällar, författarkvällar och aktiviteter för barn. Har du önskemål! Säg till på Sjöviks bibliotek.

Programmen marknadsförs på anslagstavlan i biblioteket, och tavlor i byn, via bibliotekets hemsida och FB samt i lokaltidningen.

Biblioteket har fibernäte och Wi-Fi med lösenord som finns anslaget i biblioteket.

Vad finns mera

I biblioteket finns en hjärtstartare.

Röda korset

arrangerar språkkafé i biblioteket varje onsdag kl. 16.30 -19.00

(just nu uppehåll)

Har du synpunkter och tankar om biblioteket så kontaktar du personalen.

Kontaktperson

Anna-Klara Aronsson

Telefon: 0302-521477